Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 21.05.2012 16:46

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Ten temat jest zamkniÄ™ty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 19.02.2009 21:03 
Zapaleniec
Zapaleniec

gg: 0
aniu ja sie nie uczepiłem słówka :) tak mi się napisało po twoim komentarzu ale wcale nie miałem na celu być uszczypliwym ;)

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 19.02.2009 21:05 
Maniak
Maniak
Awatar użytkownika

gg: 9201314
9201314
Nie ty tylko Michał znowu robi mi tu wywody filozoficzno egzystencjalne porównujac mnie - ssaka z krwi i kosci do gupika :shock: :P :P
Posprzatam ci w temacie - nie bój sie

- wielkosc zbiornika oraz okres jego funkcjonowania
- obsada ryb
- oswietenie, filtracja, ogrzewanie,
- parametry wody - temperatura, GH, KH, PH
- roslinnosc
- podawana chemia, nawozy

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 19.02.2009 23:36 
Stara Gwardia
Stara Gwardia
Awatar użytkownika

Michał84 pisze:
czemu nie to samo?czy swoje zdanie określasz tylko dlatego że ssaki są z reguły żyworodne a ryby jajorodne?

No nie to samo ;)
Ssaki są tylko "żyworodne" (patrz *), jedyne co można jajkiem określić to komórka jajowa i to też trochę na wyrost. Ryby są TYLKO jajorodne, to że niektóre gatunki udoskonaliły ten proces nie daje im prawa do "żyworodności". Każda ryba rozwija się z zapłodnionej ikry (jaja) a czy moment wyjścia na świat przypada na zewnątrz czy jeszcze w ciele samicy to już tylko kwestia gatunku. Co do wyjątków patrz niżej.

Cytuj:
jak tak to są ssaki jajorodne,dwa takie gatunki występują w Australii

*Stekowce... dziobak i kolczatka... fakt i tu się nie do końca zgadza to co napisałem na wstępie. Zaliczane są do ssaków w związku z tym, że po urodzeniu odżywiają się mlekiem matki.

Cytuj:
te błony u ssaków to macica i ona spełnia pewne funkcje utrzymujące zarodek w ciele matki przy życiu dostarczając pokarm i tlen ,a u gupików nie??????

NIE, jajo czyli tu nazwane ikrą odżywia się samo (tym co od początku ma w sobie). Macica nie jest błoną, jest narządem rozrodczym a błony płodowe są integralną częścią timu macica/embrion. Bez zarodka macica błon nie wytworzy.

Aniu Nirw ;) Zamysł i przekaz super, szczegóły lekko niedopracowane... ale się nie czepiam. Może nie warto tego wywalać bo może niektórzy co nieco wyniosą z biologi ryb i nie tylko. Pzdr.

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 20.02.2009 07:31 
Maniak
Maniak
Awatar użytkownika

gg: 9201314
9201314
jano pisze:
Aniu Nirw ;) Zamysł i przekaz super, szczegóły lekko niedopracowane... ale się nie czepiam. Może nie warto tego wywalać bo może niektórzy co nieco wyniosą z biologi ryb i nie tylko. Pzdr.

A bo sie wkurzyłam :P A wtedy pisze co mi jak to sie mowi "slina na jezyk przyniesie" :P
Tak czy inaczej dodam jeszcze jedno od siebie - polecam poszukać w sieci Jajorodności i poczytać o odżywianiu zarodka substancjami w jaju zawartymi.
Weźmy za prosty przykład rożniacy jajozyworodki od ryb jajorodnych skalary - narybek po wykluciu przez kilka dni pływa z widocznym woreczkiem zółciowym, ktory ma za zadanie go odzywiać. Co ważne po złożeniu ikry male skalarki pozostaja w oslonkach przez jakis czas po czym wykluwaja sie.
U ryb jajożyworodnych odżywianie zarodka trwa jedynie wewnatrz osłonki. Gdy narybek nie ma już skad czerpac substancji odżywczych dochodzi do "porodu" ikry przez samicę. W chwili wyjscia na swiat male jajożyworodki uwalniaja sie z osłonek i sa gotowe do samodzielnego żerowania.
A zyworodnosc to juz chyba dosc dobitnie wyłożyłam we wczesniejszych postach co logicznie podsumował Jano :D

- wielkosc zbiornika oraz okres jego funkcjonowania
- obsada ryb
- oswietenie, filtracja, ogrzewanie,
- parametry wody - temperatura, GH, KH, PH
- roslinnosc
- podawana chemia, nawozy

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 20.02.2009 18:45 
PoczÄ…tkujÄ…cy
PoczÄ…tkujÄ…cy

Te "tuningowane gupiki" czyli ta kolorowa odmiana jest droga :D U skalara u mnie w mieście takie małe gupiki kosztowały po 30 zł :o Toż to szok... Cena porównująca do małych paletek :shock:

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 20.02.2009 20:13 
Zapaleniec
Zapaleniec

"tuningowane gupiki" hehe dobre :lol:
coś mi się wydaje, ze to zwykły import i "kit" sprzedawcy na większy zysk ;-) jakiś czas temu widziałem kolesia który sprzedawał miedziki, choć upierał się że to odmiana brzanki bardzo rzadko spotykana ;-)

swoją drogą 30 złotych to tanio... Odmiany Lutino, Rubino dochodzą do kilkuset złotych...

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 21.02.2009 21:11 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gg: 5866920
5866920
NirwAnia pisze:
Nie ty tylko Michał znowu robi mi tu wywody filozoficzno egzystencjalne porównujac mnie - ssaka z krwi i kosci do gupika :shock: :P :P
Posprzatam ci w temacie - nie bój sie

NirwAniu sorki jeżeli cię zdenerwowałem ale nie miałem na celu prawić ci żadnych wywodów,po prostu przedstawiłem swoje wątpliwości w tej kwesti i opisałem dlaczego myśle troszeczkę inaczej na ten temat.
Po przeczytaniu twoich postów przyznaje że masz racje i że jest jednak dość spora różnica :oops:
A wracając do tematów gupików to mam pytanko,wie ktoś gdzie na Górnym Ślasku można kupić te nowe gupiki?Aleczysto gatunkowo,żadne krzyżówki bo szukałem na google i najbliższe miejsce gdzie można takie okazy dostać to Kraków :cry:

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 21.02.2009 21:21 
Zapaleniec
Zapaleniec

http://www.andcom.texasnet.pl przy okazji możesz poczytać o jego osiągnięciach i hodowli.

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 23.02.2009 20:49 
Stały bywalec
Stały bywalec
Awatar użytkownika

gg: 2159897
2159897Tryb SkypeMe™!
Nie wiem co jest nie tak, ale moje gupiki za Chiny nie chcą się rozmanażać! eech :/

Rozwaliliście mnie tym, że rzekomo ssaki są jajożyworodne xP Toż to łożysko! Tyle razy się widziało, jak cielak się rodzi... I niekoniecznie się przerywa ta błona. Czsami samemu trzeba przeciąć, bo się młode udusi czy coś w tym stylu.

Kirysek, a może masz coś podobnego o innych rybkach? :) Nie czytałam wszystkiego, ale jak czegoś nie będę wiedziała, to wiem gdzie zajrzeć.

Than have to forget you for one whole minute

WyÅ›wietl profil  

PostZamieszczono: 24.02.2009 18:09 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gg: 5866920
5866920
Dobra Patrycja nie czepiaj się :D poprostu miałem trochę wątpliwości z nazewnictwem.Wiadomo że ssaki ogólnie są żyworodne,ale na biologii nigdy nie uczyło sie o zwierzętach jajożyworodnych tylko jak już to o rybach żyworodnych,to samo było na studiach więc się zastanawiam czy określenie jajożyworodnosć jest prawidłowe czy to kolejny wymysł akwarystów...

WyÅ›wietl profil  

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamkniÄ™ty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC