Witam,
Niestety muszę przyczepić się do sformułowań zawartych w artykule - może wynika to z niepoprawnego tłumaczenia ale tezy tu zawarte są trochę dziwne. Niestety piszący nie wie do końca co napisał - a niedoświadczeni czytelnicy mogą nabrać fałszywych przekonań co w późniejszym etapie przyczynia się do niepowodzeń oraz szerzenia nieprawdziwych poglądów:
1.
"Okrzemki ... Łatwo jest je zwalczyć poprzez wpuszczenie do akwarium ich naturalnego wroga jakimi są ryby z rodzaju Otocinclus...."
Czy ktoś kiedyś widział zwalczenie inwazji okrzemek przez wpuszczenie jakichkolwiek ryb? Możemy tu mówić o nieznacznym ograniczeniu, natomiast eliminacja 9/10 przypadków zachodzi samoistnie po stabilizacji zbiornika. Ile to już Otocinclus-ów zginęło wpuszczanych do zbiornika bez stabilizacji w celu "zwalczenia" plagi.
2.
"Glony nitkowate ... Można ich się pozbyć utrzymując w akwarium populację krewetek Amano (Caridina japonica)" nie wiem ile musiałoby być tych krewetek, a może by napisać parę słów na temat nierównowagi w zbiorniku, ciągłych zmian w nawożeniu, niedobraniu nawożenia do ilości światła - a przede wszystkim przenawożenia.
3.
"Sinice są to glony koloru zielonego"od kiedy sinice to glony (patrz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sinice) - to bakterie...
4
"Sinice ...Rozwijają się masowo w akwariach przy wymianie filtra na nowy"nie wiem jak to komentować - miałem już kilka nowych filtrów - po żadnych nie zauważyłem problemów tego typu...
5.
"sinice ... rozwijają się masowo...alkalicznej wodzie albo jako rezultat zbyt silnego oświetlenia...."6.
"sinice ... dobre skutki przynosi również stosowanie zieleni malachitowej"wiwat malawi i tanganika; odczyn nie ma bezpośredniego wpływu na rozwój sinic (nie licząc skrajnych przypadków), na rozwój sinic główny wpływ mają warunki jakie panują w akwarium: brak równowagi biologicznej, odpowiedniej floty bakteryjnej, odpowiedniej filtracji (odpowiednich wkładów w filtrze), kondycja roślin oraz obciążenie biologiczne.
7.
"o założeniu w akwarium brak jest wystarczającej ilości bakterii co powoduje wysoki poziom pH"a co mają bakterie do pH a nie przypadkiem zmiany fizykochemiczne wody podczas dojrzewania akwarium?
8.
"Od samego początku utrzymujmy w zbiorniku odpowiednią ilość krewetek i ryb roślinożernych np. z rodzaju Otocinclus. Jako zasadę można przyjąć ilość: 20 ryb z rodzaju Otocinclus i 50 krewetek na każde 100 l wody."zgrozzzaaa
Może się i nie znam ale w... mnie pisanie takich baboli......może lepiej nie pisać...
Proszę o usunięcie "by Takasi Amano" albo poprawki w tekście bo podpieranie się czyimś autorytetem i pisanie bzdur trochę uwłacza...