Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 21.05.2012 16:02

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 13.01.2012 14:28 

gg: 0
Na początku wspomnę, że szukałem sporo na tym forum, ale nie znalazłem odpowiedzi, która satysfakcjonowałaby mnie w 100%. Sprawa wygląda tak - dawniej hodowałem Pielęgnice Meeka (parka) w akwarium ok. 150l. Niestety bardzo mocno dokuczały innym rybom, więc całą resztę wyłowiłem i została mi tylko ta parka. Od tej pory wszystko było super.

Ale stare czasy minęły, tej parki już nie ma, a ja szykuję się do założenia dużego akwarium w salonie. Wymiary zbiornika to 150x50x50H do maksymalnie 200x60x70H - będzie robiony na zamówienie, jeszcze dokładnie nie wymierzyłem, jaki będzie pasował. Plan jest taki - początkowo 10 sztuk Pielęgnicy Meeka, kiedy dobierze się parka, reszta wylatuje. I tu jest problem. W związku z tym, że akwarium będzie salonową atrakcją, chcę, żeby znalazły się tam jeszcze inne rybki. Chce uniknąć sytuacji, kiedy parka schowa mi się za skałkami, a ktoś powie, że po co mi dwie ryby w takim wielkim akwarium skoro i tak się chowają i ich nie widać:). Proszę zatem fachowców o dobranie mi zestawu ryb, które mogłyby żyć razem z Meekami i które nie padną ich ofiarą. Chcę po prostu połączyć moje ulubione pielęgnice z innymi gatunkami, tak żeby akwarium "żyło".

Proszę o konkretne gatunki i ilości.

PostZamieszczono: 13.01.2012 14:44 
Młody forumowicz
Młody forumowicz
Awatar użytkownika

gg: 3080128
3080128
Trudno coś doradzić bo podajesz możliwość założenia akwarium od 375l do 840l.

Jeżeli już padło na meeki to w mniejszej opcji dobrałbym jeszcze 2 pary jakichś innych pielęgnicowatych.
Wiadomo - oprócz tego jakieś ryby denne.

Napisz jakie ryby Ci się najbardziej podobają żeby zawęzić poszukiwania.

Ponadto napisz czy chcesz akwarium biotopowe czy może być mieszane?

W większej opcji można by zaszaleć - dodać kilka większych ryb (podobnych temperamentem do p.meeka).
Oprócz tego np. zbrojnik lamparci, duch amazoński, albo jakbyś nie nastawiał się na A.Południową np. Bocje Wspaniałe.

126l BW Amazonki.
25l Krewetkarium

+ kilka pustych szkieł i wiele planów.

PostZamieszczono: 13.01.2012 15:06 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

gg: 40535355
40535355
Moim zdaniem na początek daj pielęgnice spokojne , niech podrosną trochę , potem dasz meeki . Jakbys wpuścił wszystkie młodziaki na raz najodważniejsza pielęgnica zterroryzowała by resztę , oczywiście zależy od tego ile ty chcesz mieć tych ryb. A tak dodam od siebie nie interesowała by cię tanganika ? np frontozy , to jest dopiero widok w salonie.

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC