Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 17.05.2012 16:25

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 20.02.2012 11:58 

gg: 0
Jako że to mój pierwszy oficjalny post na tym forum, więc chciałbym serdecznie pozdrowić wszystkich forumowiczów.

Baniak 63l jest moim drugim akwarium, pierwsze było 25l i w zasadzie bezproblemowo działało ponad półtora roku.
Ogólnie o akwarium: filtr Tetra Tec IN 600; grzałka 25w; oświetlenie 24W (aquarelle) + 8W(jakiś daylight) - świecone 8W 11-22, 24W 12-21; wentylator od komputera jako chłodzenie (chyba dałem za nisko świetlówki i temp. bez wiatraka dochodziła do 27st.- teraz jest ustawione na 25st.).
PH 7.5, NO2 ~0.0, NO3 ~10.
Roślin jest trochę, niestety nie znam wszystkich nazw - moczarka, kabomba, mech jawajski, co na kształt dużego heńka, echinodorus, anubias, kryptokoryna, jakaś trawka.

Przeglądając proponowane obsady oraz fakt, że od około miesiąca walczę z okrzemkami i dopiero widać jakieś tego efekty (po dołożeniu moczarki i kabomby) doszedłem do wniosku iż chyba mam za dużo zwierzaków w tym baniaku.
W związku z tym prosiłbym bardziej doświadczonych akwarystów o pomoc - korektę obsady.
To co u mnie zamieszkuje:
6x otosek
15x neon inessa
4x razbora galaxy
1x bojownik
4x red cherry
2x amano

Krewetki red cherry i razbory przyszły ze starego baniaka (razbor było 10 początkowo), amano dodałem aby pomogły walczyć z okrzemkami.

Które z tych ryb powinieniem oddać, jeśli wogóle powinienem? Dodam, że atmosfera w akwarium jest bardzo "rodzinna" i żadnych konfliktów nie zauważyłem (ostatnie ryby wpuszczone około miesiąca temu). W zasadzie nie zawracałbym nikomu głowy i zostawił tak jak jest, ale te glony wskazują chyba, że coś nie do końca jest w porządku.

Pozdrawiam
Paweł

PostZamieszczono: 20.02.2012 12:00 
Nieugięty forumowicz
Nieugięty forumowicz
Awatar użytkownika

gg: 7810436
7810436
Oddaj Galaxy i powinno być ok.

77l - 2D-HD
54l - Kotnik

PostZamieszczono: 20.02.2012 12:12 
Akwarystyczny nałogowiec
Akwarystyczny nałogowiec
Awatar użytkownika

Basteq pisze:
Oddaj Galaxy i powinno być ok.

Ewentualnie Neony.

Na górę może harem Platki?

PostZamieszczono: 20.02.2012 12:50 

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Też myślałem o oddaniu galaxy, choć trochę mi ich szkoda - dopiero w przy tym oświetleniu zrozumiałem dlaczego tak wielu ludzi pisze, że są piękne.

Jeśli zaś chodzi o okrzemki - czy to prawda, że pojawiają się w każdym nowym zbiorniku, a później tak samo znikają? Może to tylko przejściowe problemy?

PostZamieszczono: 20.02.2012 12:54 
Akwarystyczny nałogowiec
Akwarystyczny nałogowiec
Awatar użytkownika

favor pisze:
Jeśli zaś chodzi o okrzemki - czy to prawda, że pojawiają się w każdym nowym zbiorniku, a później tak samo znikają? Może to tylko przejściowe problemy?

Tak. Potem zastępują je zielony glony.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC