Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 17.05.2012 15:13

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Apteczka
PostZamieszczono: 12.02.2010 10:36 
Stara Gwardia
Stara Gwardia

gg: 0
W sklepach zoologicznych preparatów leczniczych "do wyboru i koloru". Pozwolę sobie jednak opisać zawartość domowej apteczki na podstawie jednej z książek o chorobach ryb akwariowych.
Podstawowe środki chemiczne, które powinny się znaleźć w naszej apteczce akwarystycznej, to przede wszystkim:
- akryflawina - np. AKRYFLAWINA Tropical - podstawowy preparat akwarystyczny do dezynfekcji wody i zwalczania zakażeń - choroby: pleśniawka, pleśnienie ikry, fleksibakterioza, martwica płetw

- FMC - np. Tropical, Zoolek - silnie działający preparat odkażający, przeciw pierwotniakom, bakteriom i grzybom - choroby: ospa rybia, oodinoza (choroba welwetowa), pleśniawka

- chloramina - np. CHLORAMINA Tropical - dezynfekcyjny preparat bakterio- i pierwotniakobójczy

- błękit metylenowy - np. Tropical, Zoolek - choroby: ospa rybia

- nadmanganian potasu - dostępny w formie proszku i tabletek - środek odkażający - choroby: pleśniawka, ospa rybia

Zapewne w każdym domu znajdzie się kilka gramów soli; powinna być niejodowana. Sól ma silne działanie bakterio i grzybobójcze, i nie ma odrobiny przesady w stwierdzeniu, że kilka gramów soli może uratować nasze ryby! Należy jednak mieć na uwadze ryby pochodzące z kwaśnych i miękkich wód - mogą być wrażliwe na ten minerał.

- sól kuchenna niejodowana - choroby: ospa rybia, pleśniawka, choroba welwetowa (oodinoza), trichodinoza (inwazja pasożytów powodująca białoniebieskawe, śluzowate naloty), ichtiobodoza (objawy, to delikatne zmętnienie skóry), chilodoneloza (białoniebieskawy nalot wywoływany przez rzęski)

Kolejnym wspomagającym "lekiem" na niektóre schorzenia jest...
- wysoka temperatura - stosuje się ogrzanie wody do temperatury 32-33*C - choroby: ospa rybia, choroba welwetowa (oodinoza), ichtiobodoza, spironukleoza, BLOAT (rozdęcie)
- nieznaczne podniesienie temperatury - stosuje się podniesienie temp. o 3-4*C - choroby: martwica płetw, przekarmienie ryb, przeziębienie błędnika, BLOAT (rozdęcie)

Są oczywiście takie choroby, które wymagają "potraktowania" ich specjalnie do tego przeznaczonymi preparatami, ale posiadanie tych wymienionych powyżej pozwoli na szybkie zareagowanie, gdy tylko pojawią się pierwsze niepokojące objawy.

Niestety choroba nie wybiera dnia ani godziny, ryby zapadają na nią w najmniej odpowiednim momencie, np. w święta, dni wolne od pracy - wówczas trudno jest kupić odpowiedni lek.
Często też zdarza się, że albo pozostały nam zbyt małe ilości środków chemicznych do przeprowadzenia kuracji, albo po prostu ich nie posiadamy. W pierwszym wypadku możemy kuracji dokonać w mniejszej ilości wody, dostosowując litraż do odpowiedniej dawki leku, natomiast w drugim - pozostają nam szeroko dostępne środki, które odnajdziemy np. w kuchni lub w domowej apteczce. Należy jednak pamiętać, aby w miarę szybko zastąpić je odpowiednimi lekami dostępnymi w sklepach akwarystycznych.

ahaed: temat został podklejony.

Ostatnio zmieniony 17.02.2010 10:56 przez maziama, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: Re: apteczka
PostZamieszczono: 12.02.2010 12:22 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

gg: 16274042
16274042
może ktoś przytoczy coś o substancjach występujących w lekach lub same leki, mające wpływ np. na płodność ryb?
myślę o preparatach konkretnie upośledzających lub uszkadzających narządy rodne ryb.
wiem o występowaniu takich na rynku ale sama jeszcze próbuję się dowiedzieć ,które to są substancje.

PostZamieszczono: 12.02.2010 13:05 
Gram, Pomagam - Wspieram WOŚP
Gram, Pomagam - Wspieram WOŚP
Awatar użytkownika

Ostrzeżenia: 2
maziama, dziękuję Ci za takie profesjonalne podejście do sprawy. Mam jeszcze nadzieję że ten temat nie zniknie w lawinie innych tematów.

maziama pisze:

- FMC - np. Tropical, Zoolek - silnie działający preparat odkażający, przeciw pierwotniakom, bakteriom i grzybom - choroby: ospa rybia, oodinoza (choroba welwetowa), pleśniawka

Akurat z tego środka, to osobiście, jestem niezadowolony. Stosuję go od tygodnia, i nie ma poprawy, a wręcz przeciwnie. Padła mi jakaś połowa obsad. Może jestem odosobnionym przypadkiem (mam nadzieję).

Obrazek

54 Pan żółw
240 ogólne - cały czas coś jest robione

PostZamieszczono: 12.02.2010 13:22 
Małomówny
Małomówny
Awatar użytkownika

eskulap-suw,. Co do środka FMC to się z tobą zgodzę. Sama go stosuje od prawie dwóch tygodni i nic nie daje. Zakupiłam teraz Ichtiosan tropicala, który jest typowo na ospę.

Tytuł: Re: Apteczka
PostZamieszczono: 13.02.2010 17:31 

Akryflawiny już nie sprzedają, jest zastąpiona lekiem o nazwie Healthosan. Stało się tak bo weszły nowe łunijne przepisy o antybiotykach, a akryflawina się do takich zaliczała, teraz trzeba do weterynarza z rybkami żeby dostać niektóre leki. Podobnie jest z baktopurem itd... :roll:

PostZamieszczono: 13.02.2010 17:42 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

gg: 16274042
16274042
ja jeszcze dziś kupiłam baktopur a akryflawina stoi w całymi zgrzewkami. może tylko do wyczerpania zapasów?

PostZamieszczono: 14.02.2010 12:32 
Akwarystyczny nałogowiec
Akwarystyczny nałogowiec
Awatar użytkownika

Slavic pisze:
Akryflawiny już nie sprzedają, jest zastąpiona lekiem o nazwie Healthosan.

Proponuje sprawdzić skład tych leków, możliwe że to jest tak jak z wycofanym MFC który został zmieniony na CMF - składem się nie różnią [zresztą tak samo jak FMC Zooleka]. Chwyt marketnigowy ;)

O tym baktopurze słyszałem, ale wciąż go można kupić. Może tylko skład się zmienił a produkt dalej sprzedają pod tą samą nazwą ;)

PostZamieszczono: 14.02.2010 22:06 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

bactopur można kupić spod lady ze starych zapasów. Wszystkie zmiany nazw leków to walka z beznadziejnym przepisem.

PostZamieszczono: 24.09.2011 17:53 
Małomówny
Małomówny
Awatar użytkownika

gg: 4147843
4147843
Polecam korzeń chrzanu na ospe rybią ;)

PostZamieszczono: 04.10.2011 07:51 
Wyjadacz
Wyjadacz

Ostrzeżenia: 1
Ta...A najlepiej znachora poszukać, postawić rybie bańki, natrzeć ją terpentyną i kotami obłożyć na 3 dni.
A tak na serio to słyszałem o chrzanie. Podobno działa też ząbek czosnku wrzucony do akwarium ogólnego. Na jednym forum tak piszą. Osobiście nie sprawdzałem i chyba nie sprawdzę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC