Forum akwarystyczne

portalu SuperAkwarium.pl
Dzisiaj jest 17.05.2012 14:16

Strefa czasowa UTC

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 21.02.2012 16:34 
Małomówny
Małomówny

gg: 7585096
7585096
Witam, mam pytanie, planuję otwarte akwarium roślinne o pojemności 60l,
oświetlenie- belka oświetleniowa 2x24w
podłoże- i tutaj pojawia się pytanie obsada jaką planuję to około 10-15 neonów + 10 krewetek, chciałbym zastosować podłożę, że tak powiem specjalistyczne, które będzie zarówno dobre dla roślin jak i dla krewetek, poproszę o polecenie mi czegoś dobrej firmy, co nie będzie się pylić, bo wiem, że niektóre mają taką sposobność, zależy mi na ciemnym kolorze jak i jaką ilość tego zastosować, czy np. Ada Amazonia będzie ok? Jeśli tak to jaka, ponieważ jest ta nowa, a wiem, że ludzie chwalili też te wcześniejsze wersje I i II, wspominam o niej, ponieważ podoba mi się jej struktura jak i odpowiada kolor, a zebrała sporo pochlebnych opinii.

Druga sprawa to kwestia CO2, czy podawać, a jeśli tak to w jakiej ilości? Jest sens bawić się w mini zestawy z butlą czy wystarczy ja będę podawał np Easy Carbo w odpowiedniej ilości? Nie jestem zwolennikiem chemii i dolewania różnych rzeczy, zakładanie bimbrowni też nie do końca mi odpowiada stąd pytanie czy to koniecznie.

Ostatnia sprawa to dobór roślin, przez gabaryty akwarium, bo właśnie będę robił restart 60l chciałbym spróbować stworzyć jakąś małą aranżację, podobają mi się rośliny drobnolistne, na jakieś z wielkimi liśćmi nie ma za bardzo miejsca, ponieważ chcę też zostawić jakąś przestrzeń dla ryb i krewetek, stąd moje pytania, co dać na pierwszy, a co na drugi plan jak i co mogło by ciekawie pasować na samym tyle? Może ktoś ma jakaś wizję :) Serdecznie pozdrawiam i proszę o odpowiedź :)

PostZamieszczono: 22.02.2012 00:38 
Stały bywalec
Stały bywalec

Ostrzeżenia: 2
gg: 7129906
7129906
Ty musisz mieć wizje. To twoje akwarium. Chcesz by to ktoś zrobił za ciebie?

Podłoże mam Aqua Substrate II+ 2 worki na 60x30 i jest dużo. Mogę je polecić. Nie pyli. O adzie nic nie wiem bo nawet go na oczy nie widziałem jeszcze.

Co2 do drobnolistnych wskazane. Zazwyczaj są to wymagające rośliny i by łądnie wyglądały muszą mieć co2.
Co2 w płynie raczej będzie mało skuteczne.
Jak chcesz mieć pięknie zielono no to butla wskazana jak nie chcesz się bawić w bimbrownie.
Ile podawać? Jest kalkulator co2 ale lepiej kupić test na co2.

No i przy tym oświetleniu musisz pilnować co2 i nawożenia. Inaczej wysyp gwarantowany.

Także testy na no3, po4 raczej będą niezbędne no chyba że umiesz się obejść bez tego.

-12

Było
- 112L
- 98L

PostZamieszczono: 22.02.2012 01:01 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

gg: 0
Ada wygląda ładnie a jak się sprawuje to nie wiem bo dopiero jutro startuję, ale sam żwirek jest naprawdę ładny i rzekłbym że przyjemny w dotyku:)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC